A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Sombere honingzwam

Sombere honingzwam – deze schimmel behoort tot de plaatjeszwammen. Deze honingzwam is een parasiet en komt voor op de stam en wortelbasis van loof- en naaldbomen op zandgronden.

Niet verwarren met:
Echte honingzwam

herkennen van honingzwammen
Sombere honingzwam, foto: Jac. Janssen - CC BY 2.0

Sombere honingzwam (Armillaria ostoyae). Deze schimmel behoort tot de plaatjeszwammen (Agaricales). Deze honingzwam is een parasiet en komt voor op de stam en wortelbasis van loof- en naaldbomen voornamelijk op zandgronden.

De hoed van deze honingzwam is kegelvormig en kan wel een diameter van 4-20 cm hebben. De paddenstoel is bruinig van kleur; van roodbruin tot donkerbruin. De rand van de paddenstoel is lichter van kleur en soms doorschijnend.

Door aantasting van de sombere honingzwam verschijnen paddenstoelen op de stam en ontstaat boomschuim of zwartgekleurd sap. Dit sap en boomschuim bevatten suikers, waarop insecten afkomen. Om verdere aantasting door de schimmel te voorkomen, sluit de boom de vaten. Het boomsap komt dan door de bast in de vorm van sap of boomschuim naar buiten. Door afsluiting van de vaten verdroogt de boom. Vaak wordt de inmiddels verzwakte boom ook nog bezocht door de eikenprachtkever, wat het verval van de boom nog versnelt.

Het aangetaste hout rot weg, waardoor de boom gevoelig wordt voor windworp.

De sombere honingzwam lijkt op de echte honingzwam, maar de laatste heeft onder de kraag van de hoed een gele rand.

De sombere honingzwam is niet giftig en wordt als eetbaar beschouwd.

Vindplaats

  • Loof- en naaldbomen (zandgronden)

Remedie

Na aantasting door de sombere honingzwam is het niet mogelijk om de schimmel te verwijderen en is herstel onmogelijk.

Preventie

Niet van toepassing.

Verwante onderwerpen