A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Koolzaadolie

Koolzaadolie – dit bestrijdingsmiddel bestaat uit plantaardige olie: het wordt gewonnen uit het zaad van koolzaad. Koolzaadolie wordt gebruikt als biobrandstof en als insecticide.

  • Biologisch bestrijdingsmiddel

Koolzaadolie. Dit bestrijdingsmiddel bestaat uit een plantaardige olie: het wordt gewonnen uit het zaad van koolzaad (Brassica napus). Koolzaadolie wordt gebruikt als biobrandstof en als insecticide.
Koolzaadolie wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen diverse plaaginsecten (o.a. bladluizen, wolluis, witte vlieg, wants, mijt), zowel in de particuliere moestuin als in de professionele landbouw. De werking berust niet op giftigheid maar werkt via contact: bij het bespuiten van het insect vormt zich een dun laagje olie op het insect waardoor het stikt. Het werkt zowel bij de eitjes, larven en de volwassen insecten.
Spuittip: spuit boven en onder de bladeren tot de olie van het blad druipt, dan weet je zeker dat je alle insecten geraakt hebt.
De gewone koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptie. Er is een variëteit ontwikkeld die dat wel is: Canolaolie.

Nadeel van koolzaadolie is dat het niet selectief is: het werkt tegen alle insecten, dus ook bijen, hommels en lieveheersbeestjes worden gedood.
Gebruik koolzaadolie niet in de buurt van vijvers, sloten en ander oppervlaktewater, de olie is funest voor het waterleven.

Koolzaadolie is in de handel verkrijgbaar.

herkennen koolzaad
Velden met koolzaad in Duitsland, foto: Daniel Schwen - CC BY-SA 2.5