A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Rozemarijngoudhaantje

Het rozemarijngoudhaantje behoort tot de bladhaantjes. Deze 8 mm grote opvallende kevers zijn exoten; Zuid-Europa is hun natuurlijke omgeving.

Herkennen rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana)
Rozemarijngoudhaantje, foto: Hectonichus - CC BY SA 3.0

Rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana) behoort tot de bladhaantjes (Chrysomelidae). Deze 8 mm grote opvallende kevers zijn exoten; Zuid-Europa is hun natuurlijke omgeving.
De larve is donkergrijs en eet het blad van o.a. rozemarijn, lavendel, tijm en salie en kunnen grote schade aan het gewas veroorzaken.
Bij gevaar trekt het rozemarijngoudhaantje antennes en poten in.
Dit kevertje heeft vrijwel (nog) geen natuurlijke vijanden in Nederland en België. In mei ’20 werd ontdekt (Breda) dat kauwen liefhebbers van rozemarijngoudhaantjes zijn, waarmee de eerste natuurlijke vijand in onze streken een feit is.

Vindplaats

  • Citroenmelisse
  • Rozemarijn
  • Lavendel
  • Tijm
  • Salie

Remedie

Lastig te bestrijden; kevers met de hand vangen en verwijderen.

Preventie

Sterk geurende planten (knoflook, afrikaantjes) zouden het rozemarijngoudhaantje op afstand houden. Het spannen van netten over de planten voorkomt dat volwassen kevers van plant naar plant gaan. Controleer de planten waar het rozemarijngoudhaantje graag komt wekelijks op kevers en verwijder ze voordat hun aantallen uit de hand lopen.

Verwante onderwerpen