A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Aardvlo

Aardvlo: kleine kevertjes die op kruisbloemigen leven waarvan het de jonge blaadjes eet.

Ook bekend als:
Vlokever

herkennen van aardvlooien
Aardvlo, foto: AJC1 - CC BY-SA 2.0

Aardvlo (Psylliodes). Deze minieme kevertjes van maar 2 tot 3 mm grootte behoren tot de bladhaantjes. Aardvlooien kunnen grote sprongen maken. Ze zijn meestal zwart of staalblauw gekleurd.
Aardvlooien behoren tot de plaaginsecten van planten: de volwassenen aardvlooien voeden zich met bladeren en de larven leven van de wortels. Bovendien zijn sommige aardvlooien dragers van plantenziekten (bijvoorbeeld: Phytophthora).
Aardvlooien leven voornamelijk op kruisbloemigen; ze hebben een voorkeur voor jong blad. De schade ontstaat vooral in het voorjaar bij warm weer en bestaat uit kleine gaatjes in de bladeren en bloemen en gangen in wortels en knollen.
Aardvlooien leggen in het voorjaar eieren aan de onderkant van bladeren. De larven vreten aan de plantenwortels zonder echter veel schade aan te richten. Eén generatie per jaar – aardvlooien overwinteren in de aarde.

Vindplaats

Remedie

Nevelen met pyrethrum of een latje met lijm insmeren, beweeg dit tussen de planten, waarop de aardvlooien wegspringen en vastplakken.

Preventie

Regelmatig beregenen of begieten voorkomt dat aardvlooien zich sterk ontwikkelen. Ze houden van droge omstandigheden.

Verwante onderwerpen