A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Phytophthora

Phytophthora herkenbaar aan de zwarte vlekken in op het loof van aardappels en tomaten.

Ook bekend als:
Aardappelziekte
Tomatenziekte
Phytophthora wortelrot
Phytophthora voetrot (roos)

Phytophthora op tomaten, foto: Goldilocks - CC BY-SA 3.0

Phytophthora (Phytophthora infestans). De kenmerkende zwarte vlekken in op het loof van aardappels en tomaten wordt veroorzaakt door een waterschimmel. Het zijn schimmelachtige micro-organismen. Phytophthora overwintert op achtergebleven plantresten en in de bodem. Besmetting ontstaat door insecten, met wind en regen meegenomen sporen en opspattend water. Tijdens periodes van zomers warm en vochtig weer kan Phytophthora in korte tijd grote schade aanrichten. Bij rododendrons en azalea’s veroorzaakt phytophthora krullend blad en verkleuringen van blad, bast en de wortels. Phytophthora kan bij rozen die pas een paar maanden aangeplant zijn wortelrot veroorzaken. Vooral rozen die in een erg natte grond of substraat staan, zijn gevoelig voor aantasting. Pythium wortelrot veroorzaakt vergelijkbare schade.
Bij zilversparren (bijv. Nordmann-spar) veroorzaakt Phytophthora wortelrot, waardoor de boom uitdroogt en sterft.
Phytophthora ramorum veroorzaakt SOD (Sudden Oak Death – plotselinge eikensterfte).

Vindplaats

Aangetaste aardappel, foto: Agricultural Research Service – CC Public Domain

Remedie

Aangetast blad, foto: Fk – CC BY 2.5

Aangetast en afgevallen blad meteen opruimen; niet in de compostbak maar in de vuilnisbak (overig huishoudelijk afval). Indien ook de knollen aangetast zijn, rooi de plant en gooi deze eveneens in de vuilnisbak.

Preventie

Wisselteelt is noodzakelijk. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen aardappels zodat de wind vrij spel heeft: het aardappelloof kan dan snel drogen.

Geef niet te veel stikstof omdat dan de bladproductie toeneemt en daarmee ook de kans op infectie.

Ook voor tomaten geldt dat deze goed belucht kunnen worden.

In de professionele fruitteelt wordt gevolgd hoe lang het blad nat blijft (natbladperiode) en de temperatuur. De combinatie van beide is medebepalend voor het ontstaan van infecties.

Verwante onderwerpen