A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Wisteria

Wisteria, behoort tot de houtige slingerplanten, en zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en (Zuid)-Azië.

Ook bekend als:
Blauwe regen

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.

Foto: 3268zauber - CC BY-SA 3.0
  • Wisteria’s (vooral de peulen) zijn giftig, ook voor huisdieren.

Wisteria – (Blauwe regen), behoort tot de houtige slingerplanten en zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en (Zuid)-Azië. Wisteria’s zijn winterharde, sterke planten en kunnen tot 20 meter hoogte klimmen bij een omvang van ruim 10 meter. Wisteria floribunda (Japanse blauweregen) draait met de klok mee, terwijl Wisteria sinensis (Chinese blauweregen) tegen de klok in draait. Om te klimmen heeft een blauwe regen steun nodig. Dat kan een pergola zijn, of een boom of een regenpijp langs de gevel. De steun moet stevig zijn omdat wisteria’s uitgroeien tot forse klimmers met bijbehorend gewicht.
Wisteria’s zijn niet kieskeurig wat grond betreft, maar het beste doen ze het in vruchtbare, goed doorlatende, enigszins vochtige grond. Wisteria’s binden de stikstof uit de grond en hebben dus geen stikstofrijke mest nodig. Fosfaat en kalium zijn wel welkom.
Wisteria’s bloeien op het begin van zijtakken die het jaar daarvoor gevormd zijn. In de lente terugsnoeien van de vele uitlopers voorkomt dat de bloemaren verstopt zitten achter uitbundig groen.

Plaaginsect

Bruine forse dopluizen op de takken: knobbeldopluis (Eulecanium excrescens). Een ware dopluizenplaag kan tot sterfte van de blauwe regen leiden.

Schimmels & ziektes

Groei blijft achter, aan de voet van de plant vormt zich achter de bast een fijnmazig vlies van schimmeldraden. In het najaar volgen bruine paddenstoelen: honingzwam (Armillaria mellea).

Blad verwelkt, vergeelt en sterft af. Twijgen verdrogen omdat de wortels door wortelrot zijn aangetast: Phytophthora.

Overig

De wisteria komt niet tot bloei: te veel stikstofhoudende mest.

Bij sommige soorten duurt het jaren voordat de klimmer volwassen is en gaat bloeien.

Soms kan na jaren van groei en bloei de de hechting tussen de geënte delen (onderstam + wisteria) problemen geven, waardoor de klimmer afsterft.

Van Wisteria’s die in grote potten staan, kunnen door een teveel aan water in de pot de wortels gaan rotten.