Coloradokever

Dit zwart-geel gestreepte bladhaantje van Amerikaanse oorsprong kwam in de 19de eeuw via schepen naar Europa. De kever is ongeveer 10 mm groot en is zeer schadelijk.

Ook bekend als:
Aardappelkever

Coloradokever, foto Fritz Geller-Grimm - CC BY-SA 3.0
Coloradokever, foto: US – Agricultural Research Service

Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata). Dit zwart-geel gestreepte bladhaantje van Amerikaanse oorsprong kwam in de 19de eeuw via schepen naar Europa. De kever is ongeveer 10 mm groot en is zeer schadelijk: de larven en kevers eten de bladeren van de aardappelplanten.

Vindplaats

Remedie

De aardappelaanplant regelmatig controleren op de eitjes aan de onderkant van het blad, vernietig deze. Houd een emmer onder de planten en schudt aan de planten: de kevertjes schrikken en laten zich in de emmer vallen.

Preventie

De kevers overwinteren in de grond op 20 – 50 cm diepte op percelen waar aardappelen hebben gestaan en komen van eind april tot eind mei weer te voorschijn. De kevers kruipen of vliegen naar jonge aardappelplanten, en zijn daarom eerst vooral langs randen van percelen te vinden.
Als hobbytuinder is het dus zaak de kevers van de eerste generatie te vangen of te vernietigen, zodat de eiafzet beperkt blijft. De larven die toch aanwezig zijn moeten opgespoord worden en vernietigd. [nog bewerken]

Related onderwerpen