A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Elzenhaantje

Elzenhaantjes zijn 6 tot 7 mm lange glanzend blauwzwarte kevertjes.

herkennen elzenhaantje
Elzenhaantje, foto: Fabelfroh - CC BY-SA 3.0
herkennen larve elzenhaantje
Larve van elzenhaantje, foto: Beentree - CC BY-SA 3.0

Elzenhaantje (Agelastica alni). De glanzend blauwzwarte kevertjes zijn 6 tot 7 mm lang en behoren tot de bladkeverfamilie (Chrysomelidae). Elzenhaantjes voeden zich met het blad van de els (Alnus) en worden ook gesignaleerd op populieren (Populus), wilgen (Salix) en hazelaars (Corylus avellana). Soms komen ze ook op fruitbomen voor.
De kevertjes overwinteren in de grond onder afgevallen bladeren en plantenresten. Elzenhaantjes zijn actief van april tot juni: ze vreten dan langwerpige gaten in de bladeren. Vogels (koolmezen!) zijn de natuurlijke vijanden van elzenhaantjes.
Het vrouwelijke elzenhaantje legt honderden oranje eitjes aan de onderkant van het blad. Na een tot twee weken komen de eitjes uit en verschijnen de larven. De larven eten het bladmoes tussen de nerven van het blad (skeletteren). Aanvankelijk zijn deze lichtgroen om daarna naar zwart te verkleuren. De larven verpoppen zich op de grond tussen plantenresten.

Vindplaats

Remedie

Lastig te bestrijden; zodra er gaten in het blad vallen, op kevertjes controleren en deze door schudden aan de takken verwijderen.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels – met name koolmezen – zijn de natuurlijke vijanden van elzenhaantjes.

Verwante onderwerpen