A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Veenmol

Veenmollen zijn grote insecten: de mannetjes meten tussen de 3 en 4 cm; de vrouwtjes 4 tot 5 cm.

Ook bekend als:
Aardkrekel
Molkrekel

recognize mole cricket
Mole cricket, photo: JorritvWamelimage - CC BY-SA 3.0

Veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa). De veenmol behoort tot de familie veenmollen (Gryllotalpidae). Veenmollen zijn grote insecten: de mannetjes meten tussen de 3 en 4 cm; de vrouwtjes 4 tot 5 cm. Ze zien er vervaarlijk uit met dat grote gepantserde achterlijf.
Veenmollen leven voornamelijk van plantenwortels en blad, maar ook ritnaalden en regenwormen worden gegeten. De vijand van de veenmol is de gewone mol.
De veenmol is vrij zeldzaam in België en Nederland. In Vlaanderen is de veenmol een bedreigde soort en staat op de Vlaamse Rode Lijst; de veenmol ontbreekt op de Nederlandse Rode Lijst.
Omdat de veenmol vrij zeldzaam is en zowel een schadelijk als een nuttig insect is, is bestrijding niet nodig. Soms wordt vraatschade in de moestuin ten onrechte toegeschreven aan veenmollen; terwijl schade door engerlingen, emelten of woelmuizen (tandafdrukken!) meer voor de hand ligt.

Vindplaats

  • (Moes)tuin

Remedie

Veenmollen zijn zowel schadelijk als nuttig én zijn vrij zeldzaam. Dat alles maakt bestrijding onnodig en is in Vlaanderen zelfs verboden (Rode Lijst).

Preventie

Niet van toepassing.