A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Zijdeglansbladsnuitkever

Zijdeglansbladsnuitkever, deze 5 tot 7 mm grote kevers zijn inheems in Europa. De zijdeglansbladsnuitkever behoort tot de snuitkevers.

Ook bekend als:
zijden snuittor
groene struiksnuittor
groene struiksnuitkever

herkennen van bladsnuitkevers
Zijdeglansbladsnuitkever, foto: Thomas Bresson - CC BY 3.0

Zijdeglansbladsnuitkever (Polydrusus formosus). Deze 5 tot 7 mm grote kevers zijn inheems in Europa. De zijdeglansbladsnuitkever behoort tot de snuitkevers (Curculionidae). De kever is smaragdgroen en heeft lange, dunne antennes met een bijzonder bolvormig uiteinde. De dekschilden zijn gestreept.
De zijdeglansbladsnuitkever is te vinden in houtwallen, parken en braakliggende terreinen. Waardplanten zijn berken en loofbomen als eiken, beuken, meidoorns en Prunussoorten. De kever is actief van mei tot begin augustus. Ze leven van het blad- en bloemknoppen, jonge bladeren en vruchten. Schade door deze kever is vooral optisch: kurkachtige littekens op de schil van vruchten.
Na de paring in de lente, leggen de kevers eitjes in kleine groepen of per enkel eitje in de grond. Soms ook in de schors van de waardplant. De larven ontwikkelen zich tot in de zomer en voeden zich met plantenwortels. In de late zomer of begin herfst zijn de larven volwassen. Deze overwinteren in de grond en verpoppen zich daar in de lente.

Vindplaats

Remedie

De zijdeglansbladsnuitkever behoort niet tot de schadelijke insecten.

Preventie

Niet van toepassing.

Verwante onderwerpen