A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Bessenglasvlinder

Bessenglasvlinder, deze glasvlinder behoort tot de familie wesp- of glasvlinders. De bessenglasvlinder is staalblauw-zwart van kleur.

herkennen plaaginsect bessenglasvlinder
Bessenglasvlinder, foto: Whitney Cranshaw - CC BY 3.0

Bessenglasvlinder (Synanthedon tipuliformis) behoort tot de familie van wespvlinders (Sesiidae); spanwijdte tussen de 17 tot 20 mm. De bessenglasvlinder meet + 14 mm, is staalblauw-zwart van kleur, met doorzichtige vleugels met zwarte randen. De vlinder is van eind mei tot eind juli te zien, vooral tijdens periodes met hoge temperaturen. De vlinder is inheems in Europa, maar wordt niet vaak waargenomen – terwijl het wel een algemeen voorkomende vlinder is – ook in België. De bessenglasvlinder kan ernstige schade veroorzaken door het boren van gangen in de lengterichting van  meerjarige takken. In deze gangen overwinteren de rupsen om zich in het voorjaar te verpoppen tot vlinders.
Ribes is de waardplant van deze glasvlinder, soms ook de kardinaalsmuts. De rupsen leven van de bast en het hout van de planten.

Vindplaats

Remedie

Lastig te bestrijden omdat de vlinder zich niet veel laat zien en de rupsen zich in de takken verschuilen. Aangetaste takken snoeien en vernietigen.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels eten insecten waaronder de bessenglasvlinder. Regelmatige verjongingssnoei helpt aantasting voorkomen.