Kruisbes

Kruisbes in Vlaanderen stekelbes genoemd, behoort net de aalbes en de zwarte bes tot de ribesfamilie.

Foto: Diego Delso - CC BY-SA 3.0

Kruisbes (Ribes uva-crispa), in Vlaanderen stekelbes genoemd, behoort net de aalbes (Ribes rubrum) en de zwarte bes (Ribes nigrum) tot de ribesfamilie (Grossulariaceae). Kruisbessen dragen ook op het eenjarige hout. Kruisbessen produceren veel scheuten; laat de sterkste staan en snoei de rest weg. Oud vruchthout weghalen.
Snoei in de winter bij droog weer. Het snoeien van fruitbomen is nodig om de boom vitaal te houden, zodat jaarlijks jong vruchthout ontstaat, en om de boom lucht en licht te geven. Rijpend fruit heeft immers zon nodig. Snoei takken die elkaar kruisen weg en ook die omhoog gaan. Deze dragen geen vruchten en kosten de boom veel energie. Beschadigde en zieke takken moeten ook worden weggeknipt. Aan dragende takken (gesteltakken) ontstaat vruchthout.

Plaaginsect

Jonge bladeren worden weggevreten: rupsen van de bessenbladwesp (kruisbessenbladwesp).

Takken verwelken; gangen in oud hout: bessenglasvlinder.

Gaatjes in vaak een enkele bes met spinsels eromheen; bes wordt vroegrijp: kruisbessen fruitmot.

Blad vertoont gaatjes, wrattige plekjes op de bessen: groene appelwants.

Schimmels & ziektes

Bladvalziekte, foto: Jerzy Opiola – CC BY-SA 4.0

Bruine vlekken op het blad waarna blad vroegtijdig afvalt: bladvalziekte (Drepanopeziza ribis).

Witte schimmel op jonge scheuten en bessen; scheuten blijven achter in de groei en aangetaste bessen zijn niet meer eetbaar: Amerikaanse kruisbessenmeeldauw (Sphaerotheca mors-uvae).

Kleine, oranjerode bolletjes verschijnen op aangetaste takken, dat kunnen zowel dode als levende takken zijn: Meniezwammetje (Nectria cinnabarina).

Overig

Verwante onderwerpen