Bessenbladwesp

Deze bladwesp is ongeveer 6 mm groot. Deze wesp legt haar eieren in het onderste deel van de heester. De rupsen vreten gaten in het blad, ze beginnen aan de onderkant van de struik en bedekken in korte tijd de hele heester.

Ook bekend als:
Aalbesbladwesp
Kruisbessenbladwesp

Bessenbladwesp op kruisbes – foto: Notafly – CC BY-SA 3.0
Rups van de bessenbladwesp op kruisbes, foto: Bragi H – Public Domain

Bessenbladwesp (Nematus ribesii) Deze bladwesp is ongeveer 6 mm groot. Deze wesp legt haar eieren in het onderste deel van de heester. De rupsen vreten gaten in het blad, ze beginnen aan de onderkant van de struik en bedekken in korte tijd de hele heester. Ze eten het bladmoes; de nerven laten ze heel.

De Bessenbladwesp kent twee generaties per jaar; drie tijdens warme zomers. De larven overwinteren in een cocon ondergronds. In het voorjaar verpoppen de larven zich en komen de bladwespen tevoorschijn. Per wesp legt het vrouwtje een hele rits eieren (50 tot 100) aan de onderkant van het blad. Na ongeveer anderhalve week komen de rupsen uit en doen zich tegoed aan het blad.

De kruisbes is het meest gevoelig voor de Bessenbladwesp, gevolgd door de rode en witte aalbessen. Op zwarte aalbessen worden de wespen nauwelijks gesignaleerd.

Vindplaats

Remedie

Wees alert op eitjes aan de onderkant van het blad. Knip de bladeren met eieren weg – wat er dan later nog aan rupsen komt, is met de hand te verwijderen.

In de professionele tuinbouw worden gewasbeschermings-middelen toegepast als de larven in het prerups-stadium verkeren.

Preventie

Voorkom dat de larven overwinteren in de grond door de bodem rond de heester af te dekken met anti-worteldoek.

Verwante onderwerpen