A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Appelbladwesp

Appelbladwesp, een insect uit de familie van de bladwespen.

Niet verwarren met:
Appelzaagwesp (Hoplocampa testudinea)

herkennen van appelbladwesp
Appelbladwesp, foto: atlas insecten uit de regio Moskou
Rupsen van de appelbladwesp, foto: Vitaly Gumenjuk

Appelbladwesp (Pristiphora maesta) is een insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Bladwespen hebben geen wespentaille, zoals de ‘gewone’ wespen en ze steken niet.
De appelbladwesp komt in heel Noord-Europa voor, maar is zelden een plaag. Echter als een paar bladwespen een appelboom koloniseren, dan is de schade aan het blad groot.
De appelbladwesp is zwart en is 5 tot 7 mm groot. Volwassen rupsen zijn 10 mm lang, zijn licht groengeel met aan weerskanten een rij zwarte glimmende stippen. De kop is oranjegeel.
Appelbladwespen vliegen in april en mei. Vrouwtjeswespen leggen eieren in rijen aan de bladranden van appelbomen, de waardplant van deze bladwesp. De rupsjes die half mei verschijnen, vreten de randen van de bladeren weg. Half juli zijn de rupsen volwassen, laten zich op de grond vallen, graven zich een paar cm in de bodem en spinnen een cocon waarin ze overwinteren.
Sluipwespen en vogels zijn de natuurlijke vijanden van de appelbladwesp en de rupsen.

Vindplaats

Remedie

Een plaag van de rupsen van de appelbladwesp komt niet veel voor. Echter bij een plaag is een behandeling met aaltjes (nematoden) effectief.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels eten o.a. de rupsen van de appelbladwesp.

Verwante onderwerpen