A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Bitterhout

Bitterhout (Quassia amara) is een houtsoort uit Midden-Amerika. Bitterhout wordt gebruikt als insecticide en als toevoegingsmiddel in de voedingsindustrie.

  • Biologisch bestrijdingsmiddel

Bitterhout (Quassia amara) is een houtsoort van het geslacht Quassia. Bitterhout wordt gebruikt als insecticide en als toevoegingsmiddel in de voedingsindustrie.
Bitterhout heeft meestal de vorm van een struik en soms van een kleine boom. Bitterhout wordt ongeveer 3 m hoog, heeft 15-25 cm lange, geveerde bladeren. De pluimvormige bloemen worden 15-25 cm lang, zijn helderrood aan de buitenkant en wit van binnen. De steenvruchten worden ongeveer 1,5 cm groot.
Bitterhout is afkomstig uit Midden-Amerika: van Costa Rica tot Argentinië. Bitterhout wordt op grote schaal aangeplant buiten zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied.
Het hout bevat quassine, een van de meest bittere stoffen die in de natuur worden gevonden. Extracten van bitterhout of de schors werken als een natuurlijk insecticide. Dit extract biedt een goede bescherming tegen o.a. bladluizen, Coloradokevers en de rupsen van de appelzaagwesp. Quassine-extract werkt als een contact-insecticide. Nadelige effecten op nuttige organismen zijn niet gevonden. Gezondheidsrisico’s voor de mens worden echter niet uitgesloten: bij tests met ratten (1997) bleek na blootstelling aan Quassine-extract een sterke vermindering van de vruchtbaarheid.
Toepassing als sproeivloeistof: meng 200 gram Quassia-houtspaanders met 2 liter water. 24 Uur laten staan en daarna gedurende 30 minuten koken. Dit brouwsel zeven om de houtspaanders te verwijderen, daarna verdunnen met 15 liter water. Het bespuiten van appelbomen helpt de schade van de larven van de appelzaagwesp te voorkomen.

herkennen houtsoort bitterhout
Bitterhout, foto: Forestowlet - CC BY-SA 4.0