Iepenspintkever

De iepenspintkever is een 4 tot 6 mm grote zwartbruine kever uit de schorskeverfamilie. Er is ook een kleine iepenspintkever (Scolytus multistriatus).

Ook bekend als:
Iepenbastkever

Herkennen iepenspintkever
Grote iepenspintkever, foto: U.Schmidt - CC BY-SA 2.0

(Grote) Iepenspintkever (Scolytus scolytus) is een 4 tot 6 mm grote zwartbruine kever uit de schorskeverfamilie. Er is ook een kleine iepenspintkever (Scolytus multistriatus).
De iepenspintkever is algemeen in Europa. De larve leeft op dode en zieke bomen en is de verspreider van de schimmelsporen van Ophiostoma ulmi, de schimmel die de iepenziekte veroorzaken. De vrouwtjes leggen eieren onder de bast van dode of zieke iepen. De larven uit de eieren leven van het hout. De kever die uit de larve voorkomt, vreet zich door de stam van de boom naar buiten en neemt de plakkerige schimmelsporen mee, die een volgende boom kunnen besmetten.
De larve van de iepenspintkever is wit en heeft een C-vormig lichaam met een oranje kop. De larve maakt ingewikkelde structuren onder de bast van de boom. De larve overwintert als pop.
Jonge kevers vreten de knoppen van jonge loten van de iepen. Eventuele schimmelsporen infecteren de boom via de door de kevers gemaakte gaten.

Vindplaats

  • Iep
  • Kurkeik
  • Haagbeuk
  • Prunussoorten

Remedie

Lastig te bestrijden; als de kever gesignaleerd is, is vellen van de boom noodzakelijk om verspreiding van de schimmels Ophiostoma ulmi en Ophiostoma novo-ulmi te voorkomen. Verwijder alle schors.

Preventie

Zorg voor goede groeiomstandigheden en plant minder vatbare soorten iepen.

Verwante onderwerpen