A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Asperge

Asperge is een winterharde vaste plant, die afsterft in de winter om in de lente weer uit gaat lopen.

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.

Foto: Aceera BV – CC BY-SA 3.0

Asperge (Asparagus officinalis) is een winterharde, vaste plant, die afsterft in de winter om in de lente weer uit gaat lopen.
Begin met het aspergebed in februari voor te bereiden. Een verhoogd bed blijft wat droger dan een bed op maaiveldhoogte. Meng zand door zware klei om de afvoer van regenwater te vergemakkelijken. Geef aspergebedden op zandgronden een flinke portie compost. De asperge is een vaste plant en heeft een eigen plek in de moestuin. Het duurt twee tot drie jaar voordat van gezaaide asperges geoogst kan worden. Na tien jaar zijn de planten aan vervanging toe. Breng ruggen van lichte grond aan rond de volwassen planten: de scheuten blijven dan mooi recht en droog. Asperges blijven wit door ze in verhoogde ruggen ondergronds te laten groeien; groene asperges groeien boven de aarde uit en worden onder invloed van het licht groen.
In november kunnen de verdroogde stengels worden afgeknipt. Laat deze niet staan, want het aspergehaantje overwintert tussen afgestorven loof. Geef asperges af en toe wat kalk: de bodem moet niet te zuur zijn.

Plaaginsect

Aspergehaantje, foto: Keith Edkins – CC BY-SA 2.0

Blad wordt aangevreten: aspergehaantje (Crioceris asparagi).

Gangen in kromgroeiende stengels: aspergevlieg (Plioreocepta poeciloptera).

Schimmels

Vlekjes met oranje puntje in het blad, later roodbruine wratten op de stengels: aspergeroest (Puccinia asparagi).

Zijtakjes vergelen, grijs schimmelpluis: grijsrot, grauwe schimmel (Botrytis cinerea).

Natte, rotte plekken onderaan de stengel; bruine vlekken op de wortels waarna de wortels vervolgens gaan rotten: fusariumrot (Fusarium oxysporum).

Roodbruine vlekken op de bladeren waarna het blad verdort en afvalt: Zwartvruchtrot (Stemphylium vesicarium).

Overig

De toppen van de jonge scheuten sterven af (topsterfte): vochtgebrek. Omdat asperges oppervlakkig wortelen en lichte gronden water slecht vasthouden, ontstaat vochtgebrek relatief snel.