Grauwe schimmel is een veel voorkomende schimmel die bij een hoge luchtvochtigheid planten aantast.
Ook bekend als:
Botrytisrot
Chocoladevlekkenziekte (tuinboon)
Grijsrot (asperge)
Rot (sperzieboon)
Smet, smeul (andijvie, koolrabi, postelein, sla)
Voetziekte (erwt, peultje)
Vruchtrot (aardbei)
Grauwe schimmel (Botrytis ssp.) Een veel voorkomende schimmel die bij een hoge luchtvochtigheid planten aantast. De schimmel leeft op dode en levende plantendelen en tast vooral de bovengrondse delen aan. De schimmel ontwikkelt zich op dood materiaal (gevallen bladeren, bloemen) van waaruit levende delen van de plant worden aangetast. Sporen overleven gemakkelijk in de grond. Water en wind verspreiden de sporen. De sporen dringen de planten binnen via wondjes en plekjes waar de plant beschadigd is.
Planten met veel blad lopen onder vochtige omstandigheden meer risico.
Een specifieke variant van grauwe schimmel (Botrytis cinerea) tast ook druiven (bladeren en druiven) aan. Er is onderscheid tussen een snelle en ernstige aantasting door de schimmel, ‘grijsrotting’ of ‘pourriture grise’ en een geleidelijk proces, de ‘edele rotting’ of ‘pourriture noble’.
Bij grijsrotting ontstaan op het blad bruine vlekken die verdrogen en op de druiven verschijnt grijs schimmelpluis. Grijsrotting kan een oogst in korte tijd verwoesten.
Bij ‘edele rotting’ wordt de schil van de druif langzaam poreus, waardoor de dr
Botrytis cinerea ontstaat pas in de herfst bij warm weer en wat ochtendmist. Deze specifieke klimatologische omstandigheden komen vrijwel jaarlijks voor in de Sauternes en de Elzas en slechts eens om de zoveel jaren in Duitsland.
Vindplaats
- Alle delen van planten (bloem, blad, stengel, vrucht, wortel)
- Kiemplanten
Remedie
Aangetaste plantdelen ruim wegknippen.
Preventie
Voorkom aantasting door dood plantmateriaal te verwijderen. Zet de planten ook voldoende uit elkaar zodat het gewas na regen goed kan drogen. Zorg in de kas voor een goede beluchting.