A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Zwartvruchtrot

Zwartvruchtrot is in 1997 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Deze schimmelziekte veroorzaakt verschillende ziekten bij diverse waardplanten.

herkennen zwartvruchtrot op peer
Zwarte vlekken op het blad, foto: CC0 Public Domain

Zwartvruchtrot (Stemphylium vesicarium). Deze schimmelziekte is in 1997 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Zwartvruchtrot is een wijdverbreide, wereldwijde schimmelziekte die verschillende ziekten veroorzaakt bij diverse waardplanten, zoals het verwelken en ontstaan van wortelrot bij radijs, grijze vlekken op het blad van paprika’s en zwartvruchtrot bij peren.
Conference en Doyenné du Comice zijn erg gevoelig voor zwartvruchtrot. De schimmel overwintert op aangetast afgevallen blad. Op dit blad ontstaan vruchtlichamen die sporen verspreiden. Deze verspreiding vindt overdag plaats bij vochtig en broeierig weer, want om blad en vrucht te infecteren zijn hoge temperaturen en een lange bladnatperiode nodig. Het duurt enkele weken voordat de eerste symptomen van de infectie zichtbaar worden. In de praktijk is dat begin juli (blad) en eind juli/begin augustus (vrucht).
Op het blad ontstaan donkerbruine, zwarte vlekken. Deze vlekken hebben een kenmerkende V-vorm. De hoofdnerf van het blad is meestal zwart. Uiteindelijk kleurt heel het blad zwart, waarna het afvalt. Op de rijpende vruchten ontstaan een op meerdere ingezonken zwarte plekken, vaak met een rode rand eromheen. Onder deze plekken rot het vruchtvlees weg. Het rotten gaat ook tijdens het bewaren door.

Remedie

Na aantasting door zwartvruchtrot is het niet mogelijk om de schimmel te verwijderen. Verwijder aangetaste vruchten en bladeren (niet op de composthoop).

Preventie

Het in de herfst versnipperen en snel afvoeren van afgevallen blad rond de perenbomen helpt zwartvruchtrot te voorkomen.
In de fruitteelt wordt preventief met middelen tegen schurft gespoten omdat gebleken is dat deze middelen ook werken tegen zwartvruchtrot.