A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Artisjok

Artisjok behoort tot de schermbloemenfamilie en komt voor in het Mediterrane gebied.

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.

Foto: BotBin - CC BY-SA 3.0

Artisjok (Cynara scolymus L.) behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae) en komt voor in het Mediterrane gebied. Geen gemakkelijke teelt. Zaai in maart/april onder glas, in de kas of in de vensterbank. Hebben warmte nodig om te ontkiemen. Als het zaad ontkiemt is, niet meteen in de volle grond planten maar eerst oppotten en op een beschutte plek laten wennen aan ons koele klimaat. Eind mei pas in de volle grond planten op een beschutte, zonnige plek. Artisjokken zijn gevoelig voor vorst aan de grond. Afdekken is dan noodzakelijk. Artisjokken zijn meerderjarig en niet winterhard. In de winter is het raadzaam de wortelstokken af te dekken. Oogsten in augustus/september, maar niet in het eerste jaar.

Plaaginsect

Oorworm, foto: CC0 Public Domain

Oorwormen willen zich nog wel eens tussen de schubben verstoppen.

Misvormd blad: bladluis.

Schimmels & ziektes

Wortels rotten weg; bladeren en stengels sterven af: Verwelkingsziekte (Fusarium oxysporum), Phytophthora of Rhizoctonia.

Natte, rotte plekken onderaan de stengel: Fusariumrot (Fusarium solani).

Zwarte of oranje vlekken op de wortels en zilvergrijze vlekken naar bruin verkleurend: Intersonilia (Itersonilia pastinacae).

Overig

De bladeren vergelen – vaak is dat het gevolg van te veel water geven. Artisjok staat niet graag in drassige grond, in een te natte bodem gaan de wortels rotten. Geef artisjokken (in potten en in de volle grond) dus niet te veel water. Wekelijks een flinke scheut tijdens het groeiseizoen is voldoende om de grond vochtig te houden. Houd in droge periodes ook de grond licht vochtig.