A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Bladluis

Bladluizen zijn kleine, plantenetende insecten. Er zijn groene, witte, zwarte, gele, rode en paarse luizen.  Een speciale categorie zijn de dopluizen.

herkennen bladluizen
Bladluis, foto: Luc Viatour - CC BY-SA 3.0

Bladluis (Aphidoidea). Kleine, plantenetende insecten tot maximaal 5 mm. Beschadigen voornamelijk het jonge blad.
De schade door bladluizen bestaat uit het verzwakken van de plant: voor de groei noodzakelijke sappen worden door de luizen weggezogen. Dit veroorzaakt vervormingen van het blad (bobbels, krullen).
Het plantensap bevat meer suikers dan de luizen kunnen opnemen; het teveel wordt in de vorm van honingdauw afgescheiden. Mieren, bijen en wespen zijn er dol op. Op honingdauw ontwikkelt zich een schimmel: roetdauw. Bladluizen brengen bovendien plantenvirussen over.

Vindplaats

Bladluizen kunnen op vrijwel alle groene delen van planten, heesters en bomen voorkomen. Onderstaande planten zijn er extra gevoelig voor.

Remedie

Bestrijden met pyrethrum, zeepspiritus, zeepsop, rabarbergier of brandnetelgier.
Ook koolzaadolie is een probaat bestrijdingsmiddel, het is echter niet selectief, dus ook nuttige insecten (bij, hommel, lieveheersbeestje) worden gedood.
De bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes en/of de larven ervan (Adalia).

Dopluizen laten zich niet gemakkelijk verwijderen: zie schildluis.

Preventie

Natuurlijke vijanden zijn: vogels, lieveheersbeestjes, oorwurmen, sluipwespen en gaasvliegen. Oost-Indische kers (vanggewas) vangt bladluizen weg. Aromatische kruiden als citroenkruid, lavendel en afrikaantjes ruiken sterk en houden bladluizen op afstand.

Verwante onderwerpen