A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Adalia

Larven van het lieveheersbeestje, Adalia – De larven van het tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia Bipunctata) zien er nog niet uit als lieveheersbeestjes, eerder als kleine rupsjes en het zijn echte luizenvreters.

Larven van het lieveheersbeestje, Adalia – De larven van het tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia Bipunctata) zien er nog niet uit als lieveheersbeestjes, eerder als kleine rupsjes. Het zijn echte luizenvreters. Omdat ze nog moeten groeien eten ze meer bladluizen dan volwassen lieveheersbeestjes. Het tweestippig lieveheersbeestje is inheems in Europa, maar is kwetsbaar (rode lijst Vlaanderen).
De larven leven bijna drie weken voordat ze zich verpoppen; in die weken vervellen ze een paar keer en in de laatste weken eten de larven extra veel luizen. De poppen liggen op de bladeren en na ruim een week komen er kleine lieveheersbeestjes tevoorschijn. Ruim de poppen dus ook niet op.
De larven kunnen worden toegepast op met luizen bedekte hagen, rozen en bomen; 10 tot 25 larven per m².
Larven van lieveheersbeestjes zijn in de handel verkrijgbaar.
De larven kunnen worden tegengewerkt door mieren: voor mieren zijn bladluizen leveranciers van suikers. Een lijmband om de stam vroeg in het voorjaar voorkomt dat mieren in de boom kunnen kruipen. Zijn de mieren al in de plant aanwezig dan is het lastig om ze te verwijderen. Er zijn producten met aaltjes (nematoden) verkrijgbaar die mieren doden.

herkennen eitjes lieveheersbeestje
Eitjes van het lieveheersbeestje naast de kop van een lucifer, foto: böhringer friedrich - CC BY-SA 2.5
de larven van lieveheersbeestjes eten bladluizen
Adalia, larve van het tweestippelig lieveheersbeestje, foto: © Bugwood.org - CC-BY 3.0 US
Tweestippilig lieveheersbeestje eet bladluizen
Tweestippelig lieveheersbeestje, foto: ©entomart