Oorworm

Oorworm, kruipend insect die gevoelig is voor uitdroging. Het zijn alleseters: planten, diertjes en dood (plant)materiaal.

Oorworm, foto: James Lindsey at Ecology of Commanster - CC BT-SA 3.0

Oorworm Kruipende insecten; de gewone oorworm (Forficula auricularia) komt het meest voor in België en Nederland. Oorwormen (Forficulidae) ook wel huidvleugeligen genoemd, behoren tot de familie van oorwormen (Dermaptera) en zijn ’s nachts actief.
Oorwormen verstoppen zich in bloemen, achter loszittende boomschors en onder bladeren. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze snel uitdrogen. Oorwormen zijn alleseters: planten, diertjes en dood (plant)materiaal.
Paprika’s willen nog wel eens last van oorwormen hebben: ze verstoppen zich in de holle vruchten. Ook tussen de schubben van de artisjok en in de bloemen van de dahlia verstoppen oorwormen zich graag.
Vogels, kikkers, muizen, sluipvliegen en spinnen zijn de natuurlijke vijanden van de oorworm. Vooral eksters, Vlaamse gaaien, koolmezen en spreeuwen eten ze graag.
Soms zijn oorwormen welkom omdat ze bijvoorbeeld spinselmotten bestrijden.

Vindplaats

Remedie

Bij aanraking laten ze zich op de grond vallen. Tik bij een vermoeden van veel oorwormen (paprika, artisjok) tegen de plant en ze vallen eruit.

Preventie

Oorwormen kennen vele vijanden, o.a. vogels (koolmees), sluipwespen en spinnen. Als oorwormen een plaag vormen, helpt het scheppen van een vogelvriendelijke omgeving.