A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z
Na Ne No

Neusrot

Neusrot is geen schimmel of ziekte, maar het gevolg van onevenwichtig aanbod water en calcium.

Foto: Monique De Cooman

Neusrot Geen schimmel of ziekte, maar het gevolg van onevenwichtig aanbod water en calcium.
Tomaten, paprika’s en aubergines zijn gevoelig voor neusrot: er ontstaan bruine plekken aan de onderkant of bovenkant van de tomaten. Neusrot ontstaat doordat het mineralenevenwicht in de bodem uit balans is; het is dus een gebreksziekte. Het ontstaat bij warm weer, wanneer de plant behoorlijk wat water verdampt, zodat het calciumgehalte in de plant dusdanig verlaagt dat de celwanden verzwakken en de cellen gaan lekken. De bruine vlekken zijn het gevolg.

Remedie

Schade aan de tomaten is helaas onomkeerbaar. Voorkom verdere schade door het calciumtekort te herstellen: voorzie de bodem van kalk of een met kalk verrijkte meststof. Streef naar een pH van 6,5.

Preventie

Controleer aan het einde van de winter het pH-gehalte van de grond: is deze te laag, strooi dan kalk of bemest met een met kalk verrijkte meststof. Streef naar een pH van 6,5 (heel licht zuur dus).
Bij kasteelt is de grond door het intensieve gebruik gevoelig voor pH-schommelingen, controleer de pH daarom regelmatig.
Geef daarnaast water op vaste tijden, zorg voor voldoende bemesting en geef tijdens de groei van de vruchten wat kalk, maar zorg dat de pH niet verhoogt. Zorg voor een goede beluchting.

Verwante onderwerpen