A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Vruchtboomkanker

Vruchtboomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel die de boom meestal in de herfst via bladlittekens en snoeiwonden binnendringt.

Ook bekend als:
Boomkanker (o.a. berk, beuk, lijsterbes, populier)

Boomkanker op fruitboom, foto: MarkusHagenlocher – CC BY-SA 3.0

Vruchtboomkanker (Neonectria ditissima) wordt veroorzaakt door een schimmel, een wondparasiet, die de boom meestal in de herfst via bladlittekens en snoeiwonden binnendringt.
De aantasting begint met een verdieping en het donker kleuren van de bast; boomcellen sterven af en de sapstroom wordt onderbroken. Daarna ontstaan woekeringen en wildgroei. Een kankerplek op de stam kan de boom de das om doen.
In het voorjaar en de zomer verspreidt de schimmel bij nat en vochtig weer haar sporen: deze kunnen op fruit neonectria veroorzaken.
De schimmel kan ook door de appelbloedluis (Eriosoma lanigerum) verspreid worden.

Vindplaats

Remedie

Verwijder aangetaste takken, snijd aangetaste plekken op de stam en dragende takken. Bescherm de snoei- en snijwonden met snoeibalsem.

Preventie

Zorg voor een goede drainage en houd het hart van fruitbomen open, zodat de wind er vrij spel heeft. Voorkom dat takken langs elkaar schuren waardoor beschadigingen ontstaan. Ontsmet gebruikt snoeigereedschap.
Oorwormen, sluipwespen en galmuggen zijn de natuurlijke vijanden van de appelbloedluis, de luis die schimmel helpt verspreiden. Vernietig deze insecten dus niet.

Verwante onderwerpen