A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Sluipwesp

Sluipwespen leggen hun eieren in of op hun slachtoffers en zijn daarom een geduchte vijand van o.a. bladluizen en kaswittevlieg.

  • Biologisch bestrijdingsmiddel

Sluipwespen lijken niet erg op de gewone geelbruine wespen. Sluipwespen zijn kleine, ranke wespjes met een opvallend dunne taille (‘wespentaille’). Sluipwespen leggen hun eieren in of op hun slachtoffers en zijn daarom een geduchte vijand van bladluizen, rupsen, vlinderpoppen en sommige vliegen, zoals de kaswittevlieg en sommige wantsen, zoals de
weideschaduwwants.
In de landbouw worden vaak stroken met éénjarige bloemen langs akkers aangelegd om sluipwespen aan te trekken, die bij de naastgelegen akkers de gewassen ontdoen van bijvoorbeeld bladluizen.
Voor de bestrijding van witte vlieg (kaswittevlieg, tabakswittevlieg) in de kasteelt zijn producten op basis van sluipwespen in de handel verkrijgbaar. Meestal bestaan de producten bestaan uit kartonnen strips met kaartjes met poppen van de witte vlieg waarin eitjes van de sluipwesp (Encarsia Formosa) zitten. De eitjes komen uit en de sluipwespen zwermen uit.
Sluipwespen van het geslacht Peristenus zijn de natuurlijke vijanden van de weideschaduwwants (Lygus pratensis).

Sluipwesp, foto: James Lindsey CC BY-SA 3.0