A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Sclerotium cepivorum

Sclerotium cepivorum (witrot). Schadelijke schimmelziekte die voornamelijk Allium-gewassen (bieslook, knoflook, prei en ui) aantast.

Niet verwarren met:
Witrot in bomen, veroorzaakt door zwammen (o.a. reuzenzwam)

Aantasting door Sclerotium cepivorum, foto: plantix.net

Sclerotium cepivorum (witrot). Synoniem: Stromatinia cepivora. Zeer schadelijke schimmelziekte die voornamelijk Allium-gewassen (bieslook, knoflook, prei en ui) aantast. Latere aantasting zorgt voor schade tijdens de opslag.
Blad vergeelt en op de wortels en bol ontstaat dik, wollig schimmelpluis. De oudste bladeren vallen af. Op de aangetaste delen ontstaan zwarte schimmelplekken (sclerotiën – de rustvorm van de schimmel) die voor verdere verspreiding van de schimmel zorgen. Sporen zijn vaak in grote hoeveelheden in de grond aanwezig en overleven daar soms jarenlang.
Sclerotium cepivorum kan veel schade veroorzaken in de professionele uienteelt.

Vindplaats

Remedie

Schade aan de planten is onomkeerbaar. Het verwijderen van aangetaste planten kan verdere verspreiding in de omgeving voorkomen. Niet geschikt voor de composthoop.
In de professionele landbouw wordt geëxperimenteerd met chemische bestrijding en biologische bestrijding en veredeling van resistente soorten.

Preventie

Plant geen ui-achtigen op besmette percelen. Neem eventueel een grondmonster om de aanwezigheid van deze schimmel vast te stellen.