A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Basilicum

Basilicum is een vaste plant maar wordt meestal eenjarig gekweekt. Het zijn mooie niet-winterharde planten, waarvan de frisgroene blaadjes in de keuken worden gebruikt.

Ook bekend als:
Koningskruid
Bazielkruid

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.

herkennen basilicum
Basilicum, foto: Gerard Cohen - Public Domain

Basilicum (Ocimum basilicum) is een vaste plant maar wordt meestal eenjarig gekweekt. Het zijn mooie niet-winterharde planten, waarvan de frisgroene blaadjes in de keuken worden gebruikt. Basilicum is het hele jaar door als potplantje verkrijgbaar.
Zaai basilicum in de periode maart tot begin juli in potjes op een warme plek. Na de opkomst in de zomer uitplanten in de volle grond of in potten voor in de vensterbank, balkon of terras. Plant in de volle grond op afstanden van 30 x 20 cm. Zet ze op een zonnige plek. De aarde tijdens de groei goed vochtig houden. Bloemknoppen wegknippen. De onderste bladeren en jonge topjes kunnen in de periode van juli t/m september geoogst worden.

Plaaginsect

Misvormd blad: bladluis.

Slijmsporen en vraat: slakken (naaktslak).

Schimmels & ziektes

Witte schimmel op het blad: valse meeldauw (Peronospora belbahrii).

De steeltjes van jonge plantjes worden zwart, plantje sterft af. Komt vooral bij pas ontkiemde plantjes: Fusarium verwelkingsziekte (Fusarium oxysporum).

Overig

Pluis aan ontkiemend zaad: kans is groot dat het geen schimmel is maar de haarworteltjes van de plant.

herkennen schade door koude
Bruine plekken op het blad, foto: FB (met toestemming)

Bruine plekken op het blad: dit komt vooral voor bij in pot opgekweekte basilicum uit de supermarkt. De meestal nog erg jonge plantjes zijn teer en  nog erg gevoelig voor koude en (te) natte omstandigheden. Bovendien staan ze te dicht opeen om goed te kunnen groeien. Plant de kleine plantjes uit in een grotere pot of bak. Zet de pot op een droge en warme plek, bij voorkeur niet in de volle zon en wees voorzichtig met watergeven. Zorg ook voor voldoende voeding.