Naaktslak

Naaktslakken zijn vooral ’s nachts actief; ze houden van een vochtige omgeving. Ze leven van schimmels en dood materiaal, maar ook van fruit en groente.

Naaktslak, foto: Sebastian Wallroth - CC Public Domain

Naaktslak zijn vooral ’s nachts actief; ze houden van een vochtige omgeving. Ze leven van schimmels en dood materiaal, maar ook van fruit en groente.
In elke tuin vind je huisjesslakken en naaktslakken, waarvan de naaktslakken de meeste schade veroorzaken. Slakken vormen vaak een ware plaag. Veel voorkomend zijn de gewone tuinslak, de segrijnslak, de wijngaardslak, de zwarte wegslak en de zandslak. In de vrije natuur leven deze slakken ook, maar daar vormen ze niet snel een plaag omdat er zich in de vrije natuur ook voldoende natuurlijke vijanden bevinden.
Slakken doen in een omgeving waar geen slakken-overbevolking heerst, goed werk. Slakken eten naast levend groen ook dood plantmateriaal en daarmee dragen ze bij aan een gezond ecosysteem.

herkennen slakken
Gewone huisjesslak, foto: CC0 Public Domain

Vindplaats

  • Moes- en siertuin

Remedie

Verhuis een enkele slak naar een plek waar deze minder kwaad kan. Zout strooien tegen slakken is nogal een ruwe methode en slecht voor het milieu.

Preventie

Kikkers, egels, vogels en muizen eten slakken. Zorg voor een schuilplaats voor egels en nestgelegenheid voor vogels. Sommige kippen eten slakken; zet ze een tijdje in de moestuin. Bescherm jonge aanplant met scherp materiaal als scherp zand, dennennaalden en gemalen schelpen. Ook stoffen die de slak uitdrogen zodra deze met deze stoffen in aanraking komt, zijn geschikt om barrières op te werpen: koffiedik, houtas en zaagsel.
Effectief zijn ook de zogenaamde ‘slakkenmuren’: metalen of plastic stroken met een omgebogen gekartelde rand. Pogingen van slakken om over de metalen punten te kruipen mislukken omdat het gewicht van de slak groter is dan de hechtingskracht van het slakkenslijm. Verkrijgbaar in de handel. Ook is er een slakkenscherm, een strook gaas (kunststof) met flappen; de flappen vormen een barrière voor slakken.
Een bakje met droge kattenbrokjes lokt slakken aan, waarna het gemakkelijk wordt ze elders neer te zetten.
Een bierval helpt ook, evenals natuurlijke slakkenkorrels of de inzet van aaltjes.
Voor een enkele plant volstaat ook zelfklevende kopertape.