A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z
Na Ne No

Naaktslak

Naaktslakken zijn vooral ’s nachts actief; ze houden van een vochtige omgeving. Ze leven van schimmels en dood materiaal, maar ook van fruit en groente.

Naaktslak, foto: Sebastian Wallroth - CC Public Domain

Naaktslak zijn vooral ’s nachts actief; ze houden van een vochtige omgeving. Ze leven van schimmels en dood materiaal, maar ook van fruit en groente.
In elke tuin vind je huisjesslakken en naaktslakken, waarvan de naaktslakken de meeste schade veroorzaken. Slakken vormen vaak een ware plaag. Veel voorkomend zijn de gewone tuinslak (Cepaea nemoralis), de segrijnslak (Cornu aspersum), de wijngaardslak (Helix pomatia), de zwarte wegslak (Arion hortensis) en de zandslak (Theba pisana). In de vrije natuur leven deze slakken ook, maar daar vormen ze niet snel een plaag omdat er zich in de vrije natuur ook voldoende natuurlijke vijanden bevinden.
Slakken doen in een omgeving waar geen slakken-overbevolking heerst, goed werk. Slakken eten naast levend groen ook dood plantmateriaal en daarmee dragen ze bij aan een gezond ecosysteem.
In natte zomers met veel regen zijn er veel (naakt)slakken. Ze ‘lopen’ met behulp van een slijmspoor en daar is vocht voor nodig. Als dat ruim voorhanden is, zijn ze overal te vinden. Tijdens hittegolven verschuilen ze zich op schaduwrijke, koele plekken.
In tegenstelling tot de gewone naaktslak eet de grote aardslak (Limax maximus) of tijgerslak naast planten ook andere slakken.

herkennen slakken
Gewone huisjesslak, foto: CC0 Public Domain

Vindplaats

  • Moes- en siertuin

Remedie

Verhuis een enkele slak naar een plek waar deze minder kwaad kan. Zout strooien tegen slakken is nogal een ruwe methode en slecht voor het milieu.
Omdat naaktslakken vooral ’s nachts actief zijn, moet de jacht op slakken met een zaklantaarn ’s nachts of ’s avonds plaatsvinden.

Preventie

Kikkers, egels, vogels en muizen eten slakken. Zorg voor een schuilplaats voor egels en nestgelegenheid voor vogels. Sommige kippen eten slakken; zet ze een tijdje in de moestuin. Bescherm jonge aanplant met scherp materiaal als scherp zand, dennennaalden en gemalen schelpen. Ook stoffen die slakken uitdrogen zodra die met deze stoffen in aanraking komen, zijn geschikt om barrières op te werpen: koffiedik, houtas en zaagsel.
Effectief zijn ook de zogenaamde ‘slakkenmuren’: metalen of plastic stroken met een omgebogen gekartelde rand. Pogingen van slakken om over de metalen punten te kruipen mislukken omdat het gewicht van de slak groter is dan de hechtingskracht van het slakkenslijm. Verkrijgbaar in de handel. Ook is er een slakkenscherm, een strook gaas (kunststof) met flappen; de flappen vormen een barrière voor slakken.
Een bakje met droge kattenbrokjes lokt slakken aan, waarna het gemakkelijk wordt ze elders neer te zetten.
Een bierval helpt ook, evenals natuurlijke slakkenkorrels of de inzet van aaltjes.
Voor een enkele plant volstaat ook zelfklevende kopertape.
Een met water gevuld slootje (15 cm breed en 15 cm diep) rond de planten houdt slakken weg, want zwemmen kunnen slakken niet.

Verwante onderwerpen