A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Tijgerslak

Tijgerslak, naaktslak uit de familie van aardslakken. De tijgerslak is een van de grootste naaktslakken van Europa en wordt + 18 cm lang.

Ook bekend als:
Grote aardslak
Grote raspschelp

herkennen naaktslaksoort
Tijgerslak, foto: Marina Jacob - CC BY-SA 3.0

Tijgerslak (Limax maximus), naaktslak uit de familie van aardslakken (Limacidae). De tijgerslak is een van de grootste naaktslakken van Europa en wordt + 18 cm lang. Deze slak is grijs tot bruin gekleurd en heeft een kenmerkend strepenpatroon (’tijgerstrepen’), dat aan de staart van de slak overgaat in een verzameling vlekken.
De tijgerslak is een veelvraat en niet kieskeurig wat voedsel betreft: planten, honden- en kattenvoer, paddenstoelen en andere slakken. Deze slakken worden twee tot drie jaar oud.
Tijgerslakken houden van dichtbegroeide plekken, waar de kans op uitdroging klein is. Tijdens droogte verschuilen ze zich onder (vochtige) stenen en in rot hout. Door hun hoge watergehalte (90%!) leggen ze tijdens vorst het loodje. Verstopt in composthopen, kelders, schuurtjes en kassen maken ze meer kans een periode van vorst en sneeuw te overleven.

Vindplaats

  • Algemeen

Remedie

Tijgerslakken eten andere slakken, verwijder deze dus niet. Als het er heel veel zijn – een kolonie – en vergrijpen ze zich massaal aan de planten, verhuis ze dan naar een plek waar ze minder kwaad kunnen.

Preventie

Kikkers, egels, vogels en muizen eten slakken. Zorg voor een schuilplaats voor egels en nestgelegenheid voor vogels – zou houd je een biologisch evenwicht. Een enkele tijgerslak kan geen kwaad.

Verwante onderwerpen