A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Afrikaanse fruitmot

De Afrikaanse fruitmot is een + 18 mm grote nachtvlinder en is afkomstig uit de streken ten zuiden van de Sahara in Afrika.

Afrikaanse fruitmot, foto: Museum Victoria - CC BY-3.0 au

Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta). Deze + 18 mm grote nachtvlinder behoort tot de bladrollers en hoort thuis in de streken ten zuiden van de Sahara in Afrika. Inmiddels is deze mot met in Afrika (Kenia) gekweekte rozen naar Europa gekomen. In Europa zijn paprika’s favoriet bij deze exoot en kan met name in de kastuinbouw veel schade aanrichten. In Afrika wordt de Afrikaanse fruitmot aangetroffen op fruitbomen (met name citrusvruchten), mais en eiken.
De Afrikaanse fruitmot overleeft vorst niet; echter steeds zachtere winters als gevolg van de klimaatverandering, kan inhouden dat deze exoot zich in onze gematigde streken vestigt.
De Europese commissie heeft de Afrikaanse fruitmot op de quarantainelijst gezet. Dat houdt in dat er strenge maatregelen getroffen worden als de mot in een kassencomplex wordt aangetroffen.

Vindplaats

  • Paprika
  • Citrusbomen
  • Mais
  • Eikenboom

Remedie

Lastig te bestrijden; zodra er gaatjes in de paprika’s zitten en larven worden aangetroffen is herstel niet meer mogelijk.

Preventie

Niet van toepassing.

Verwante onderwerpen