Fruitmot

Fruitmot, deze nachtvlinder behorend tot de bladrollers heeft een spanwijdte van 20 mm en overwintert als rups in de schors van een boom.

Ook bekend als:
Appelbladroller

Fruitmot, foto: Olaf - CC BY-SA 3.0

Fruitmot (Cydia pomonella). Deze nachtvlinder met een spanwijdte van 20 mm, behoort tot de bladrollers. De fruitmot overwintert als rups in de schors van een boom. De fruitmot legt kenmerkende, 1 mm grote glanzende eitjes op blad en jonge vruchten. De jonge rupsjes vreten het blad en de buitenkant van de vruchten waarna ze zich een weg knagen door de vrucht.

Vindplaats

Remedie

Foto: Agricultural Research Service – CC Public Domain

Aangetaste appels worden vroegrijp. Waar de rups zich in de appel geboord heeft, is er is een boorgat zichtbaar, dat afgedekt is met verkleurd appelpulp. Aangetaste appel verwijderen: zo wordt de kans dat dezelfde rups andere appels in de tros aantast, verkleind.

Preventie

Zorg voor vogels in de tuin: mezen peuteren de rupsen graag uit de schors. Vleermuizen vangen ook fruitmotten omdat deze ’s nachts vliegen.
Een feromoonval vangt de mannelijke fruitmotten die daardoor niet de vrouwtjesmotten kunnen bevruchten zodat er ook geen eitjes gelegd worden. De deltaval wordt het meest toegepast bij de bestrijding van de fruitmot.
In de professionele boomgaard worden voor de biologische bestrijding van de fruitmot aaltjes (de nematode  Steinernema carpocapsae) toegepast.

Related onderwerpen