A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Fruitmot

Fruitmot, deze nachtvlinder behorend tot de bladrollers heeft een spanwijdte van 20 mm en overwintert als rups in de schors van een boom.

Ook bekend als:
Appelbladroller

Fruitmot, foto: Olaf - CC BY-SA 3.0

Fruitmot (Cydia pomonella). Deze nachtvlinder met een spanwijdte van 20 mm, behoort tot de grote familie van bladrollers (Tortricidae). De fruitmot overwintert als rups in de schors van een boom. De fruitmot legt kenmerkende, 1 mm grote glanzende eitjes op blad en jonge vruchten. De jonge rupsjes vreten het blad en de buitenkant van de vruchten waarna ze zich een weg knagen door de vrucht.

Vindplaats

Remedie

Foto: Agricultural Research Service – CC Public Domain

Aangetaste appels worden eerder rijp dan gebruikelijk. Op de plek waar de rups zich in de appel geboord heeft, is een boorgat zichtbaar, dat afgedekt is met verkleurd appelpulp. Aangetaste appels verwijderen: zo wordt de kans dat dezelfde rups andere appels in de tros aantast, verkleind.

Preventie

Zorg voor vogels in de tuin: mezen peuteren de rupsen graag uit de schors. Vleermuizen vangen ook fruitmotten omdat deze ’s nachts vliegen.
Een feromoonval vangt de mannelijke fruitmotten op, waardoor ze de vrouwelijke motten niet kunnen bevruchten, waardoor er geen eitjes worden gelegd. De deltaval wordt het meest toegepast bij de bestrijding van de fruitmot.
In de professionele boomgaard worden voor de biologische bestrijding van de fruitmot aaltjes (de nematode  Steinernema carpocapsae) toegepast.

Verwante onderwerpen