A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Varenrouwmug

Varenrouwmuggen behoren tot de muggen onder de tweevleugelen; wereldwijd telt deze familie 92 geslachten en 2455 soorten. De piepkleine, zwarte muggetjes leven van schimmels en mossen op rottend en vergaan organisch afval.

Ook bekend als:
Varenrouwvlieg
Mosvliegje

Niet verwarren met:
Rouwvlieg
Fruitvliegje

Varenrouwmug, foto: James Lindsey at Ecology of Commanster - CC BY-SA 3.0

Varenrouwmuggen (Sciara analis). De paar mm grote rouwvliegen behoren tot de muggen onder de tweevleugelen (Diptera). Wereldwijd telt deze familie 92 geslachten en 2455 soorten.
Deze piepkleine, zwarte muggetjes leven van schimmels en mossen op rottend en vergaan organisch afval. Je vindt ze dan ook bij het GFT-afval buiten en binnenshuis rond de kamerplanten en kruidenpotjes. Potgrond bevat immers veel vergaan organisch materiaal.
Rondvliegend doen de rouwmuggen weinig kwaad; dat geldt niet voor de larven die uit de vele (200!) eitjes komen die de rouwmug in de aarde heeft gelegd. Ze vermeerderen zich erg snel. De larven doen zich te goed aan plantenwortels en kunnen zo grote schade aanbrengen. Rouwmuggen leven maar kort: na één of twee dagen sterven ze.

Vindplaats

  • Kamerplanten
  • GFT-afval

Remedie

Een plaag van varenrouwmuggen is niet zomaar te bestrijden; de aanpak met het aaltje Steinernema Feltiae werkt daarentegen goed. De aaltjes tasten de larven in de pot aan: Stenema.

Preventie

Gebruik verse potgrond; oude potgrond is door de aanwezigheid van schimmels aantrekkelijk voor de varenrouwmug. Ruim plantafval op; verschoon regelmatig sierpotten en schotels onder de kamerplanten. Bij veel kamerplanten in een serre is het preventief toepassen van aaltjes aan te raden.

Verwante onderwerpen