A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Rouwvlieg

Rouwvliegen zijn eigenlijk muggen en behoren tot de familie van zwarte vliegen.

Ook bekend als:
Maartse vlieg

Niet verwarren met:
Varenrouwmug (Sciara analis)

herkennen rouwvlieg
Rouwvlieg, foto: © entomart

Rouwvlieg (Bibio marci). Rouwvliegen zijn eigenlijk muggen en behoren tot de familie van zwarte vliegen (Bibionidae). Rouwvliegen komen overal ter wereld voor en kennen 12 geslachten en ruim 600 soorten. In België en Nederland zijn de maartse vlieg en de kleine rouwvlieg algemeen.
Rouwvliegen zijn tussen de 4 en 9 mm groot, zijn zwart en hebben in tegenstelling tot veel andere insecten ‘dikke’ poten. In het voorjaar komen ze in grote getale voor.
De vrouwtjesvliegen leggen haar eitjes in een kluitje in grasland, liefst bij mest. De pootloze larven lijken op emelten maar hebben een zwarte kop – die van emelten is bruin.
De larven leven van afgestorven plantendelen en mestresten, later van het gras. De schade aan de graszode wordt pas in de herfst zichtbaar.
Vogels (spreeuwen en meeuwen) behoren tot de natuurlijke vijanden van de rouwvlieglarven.

Vindplaats

  • Algemeen in gazons en graslanden

Remedie

Lastig te bestrijden; eventuele schade aan het gazon is pas in de herfst zichtbaar. De rouwvlieglarven zijn dan al lang volwassen vliegen geworden.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels (meeuwen, spreeuwen) eten de larven. Af en toe een toompje kippen loslaten op het gras helpt ook.

Verwante onderwerpen