A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

ToBRFV

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is familie van het tomatenmozaïekvirus (TMV) en tabaksmozaÍekvirus (ToMV).

Tomato Brown Rugose Fruit Virus komt niet voor in de particuliere moestuin en volkstuin.

Herkennen Tomato Brown Rugose Fruit Virus
Tomato Brown Rugose Fruit Virus, foto: EPPO global database

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is familie van het tomatenmozaïekvirus (TMV) en tabaksmozaÍekvirus (ToMV). De meeste tomatenvariëteiten zijn resistent voor TMV en ToMv; echter niet voor het Tomato Rugose Fruit Virus. In 2014 werd ToBRFV voor het eerst vastgesteld in Israël, waarna het zich langzaam verspreidde. Het virus is aangetroffen in Mexico (behalve op tomaten ook op paprika’s) Californië, Turkije, Duitsland en Italië. In Nederland is het virus officieel nog niet aangetroffen.
Overigens is het virus dat met name in de professionele kasteelt voorkomt; in een particuliere tuin zal het niet gevonden worden. Dat komt omdat besmetting ontstaat door geïnfecteerd plantensap op gereedschap of in de kas. Besmetting vindt ook plaats door bijen en hommels en geïnfecteerde vruchten.
Tomato Brown Rugose Fruit Virus kent meerdere symptomen: gele vlekken op de vruchten, mozaïekvorming op jong blad en scheuten, soms ook bruin verrimpelde vruchten, strepen dood weefsel (necrose) op de stengel, verdroogde steeltjes of versmalde bladeren.

Vindplaats

Remedie

Na aantasting door Tomato Brown Rugose Fruit Virus is het niet mogelijk om de aantasting te verwijderen. Als de aantasting beperkt is tot gele vlekken en puntjes dan zijn de tomaten nog wel eetbaar. In de professionele kasteelt zijn de tomaten onverkoopbaar geworden.

Preventie

Tomato Brown Rugose Fruit Virus kan bij professionele kasteelt voorkomen worden door strenge hygiëne: het gebruik van wegwerpkledij, en het ontsmetten van gereedschap.

Verwante onderwerpen