A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Mozaïekvirus

Mozaïekvirus is een verzamelnaam voor vele schadelijke plantenvirussen die allen een kenmerkend mozaïekpatroon op planten veroorzaken.

Bekende mozaïekvirussen:
Courgettegeelmozaïekvirus
Komkommermozaïekvirus
Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)
Tabaksmozaïekvirus
Tomatenmozaïekvirus
Bietenmozaïekvirus

Tabaksmozaïekvirus op tabaksblad, foto: Reynolds Tobacco Company - Public Domain

Mozaïekvirus is een verzamelnaam voor vele schadelijke plantenvirussen die allen een kenmerkend mozaïekpatroon op planten veroorzaken. De uiterlijke gelijkenis is vaak uitsluitend het enige dat deze virussen gemeen hebben.
Het mozaïekpatroon bestaat uit lichte en donkere, soms groen, soms gele plekken op het blad. Deze aantasting wordt veroorzaakt door een verstoring in de structuur van het bladmoes. Vervolgens gaan bladeren krullen, de aangetaste plekken worden groter en er ontstaan misvormingen aan de plant. Uiteindelijk verwelkt de plant. Soms krijgen de vruchten van de besmette planten een bittere smaak: komkommers, courgettes: komkommermozaïekvirus, courgettegeelmozaïekvirus.
Het mozaïekvirus wordt verspreid door cicaden, tripsen, kevers en bladluizen. Ook besmet gereedschap, aaltjes, zaad en schimmels kunnen het virus verspreiden.
Het tabaksmozaïekvirus tast planten van de nachtschadefamilie aan, waaronder de tabaksplant, komkommer, tomaten, peper en sierbloemen.
De bladeren van planten besmet met het tabaksmozaïekvirus vergelen rond de nerven, daarna verschijnen de karakteristieke mozaïekvlekken. De bladeren gaan krullen en de plant groeit ongelijkmatig op.

Vindplaats

  • Moes- en siertuin
  • Planten behorend tot de nachtschadefamilie

Remedie

Verwijder aangetaste planten.

Preventie

Zorg voor gezond plantmateriaal en een schone werkomgeving. Houd de omgeving onkruidvrij.
Wisselteelt helpt het mozaïkvirus voorkomen.

Verwante onderwerpen