A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Poinsettia

Poinsettia is een subtropische kamerplant die tot de wolfsmelkfamilie behoort.

Ook bekend als:
Kerstster

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.

Foto: André Karwath - CC BY-SA 2.5
  • Poinsettia is niet giftig. Het heeft wel de naam giftig te zijn, maar waarschijnlijk wordt de Poinsettia verward met de kerstroos (Helleborus niger) die wél giftig is.

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) is een subtropisch plantje dat tot de wolfsmelkfamilie behoort. Poinsettia’s horen thuis in het zuiden van Mexico en de landen in centraal Amerika en kunnen daar vijf meter groot worden.
Het rood gekleurde blad zijn de schutbladeren. Pointsettia’s bloeien met onopvallende groene of gele bloempjes in het hart van de schutbladen.

Standplaats: Pointsettia’s hebben dagelijks een portie zon nodig (minstens vijf uur, om precies te zijn), zet ze dus voor een raam op het zuiden. Voorkom dat het blad het koude raam aanraakt: kou tast het blad aan. Zet de planten ook niet op de tocht, dat voorkomt vroegtijdige bladval. Zorg voor een omgevingstemperatuur van rond de 21ºC, daarin gedijen ze het beste. In een koelere omgeving (15ºC en lager) neemt de kans op wortelrot toe.
Aarde: potaarde, vermengd met wat mos of turf om water vast te houden.
Watergeven: De aarde mag niet uitdrogen, Pointsettia’s houden van een licht vochtige aarde. Te nat is ook niet goed, dan rotten de wortels weg. Zorg dus dat een teveel aan water kan afvloeien: plaats de potplant in een sierpot met wat grind onderin.
Overhouden: Zet de plant nadat het blad is afgevallen op een koele en donkere plek (+15ºC) en geef geen water meer. De plant gaat in rust; zet ‘m na twee maanden weer in een warme omgeving en de Poinsettia gaat weer uitlopen. Begin met watergeven; verpot de plant eventueel.

Plaaginsect

Kasteelt: blad wordt geel en bobbelig; eitjes aan de onderzijde blad: kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum).

Schimmels & ziektes

De kamerplant Poinsettia is niet erg gevoelig voor schimmels en ziektes.

herkennen van bladvuur
Bladvuur op witVlof, foto: Rasbak – CC BY-SA 3.0

Bladranden worden zwart: bladvuur.

Verzorging

Blad valt vroegtijdig af: tocht of een te koude omgeving kan de oorzaak zijn.