A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Meikever

Meikever, deze 3 cm middelgrote kevers lijken wat op de Johannes- en junikever. Net als de laatste twee kevers behoort de meikever tot de bladsprietkevers.

Ook bekend als:
Eikemeulder

Meikever, foto: Marcus Mitschack - CC0 Public Domain

Meikever (Melolontha melolontha). Deze 3 cm middelgrote kevers lijken wat op de Johannes- en junikever. Net als de laatste twee kevers behoort de meikever tot de bladsprietkevers (Scarabaeidae). De meikever is voornamelijk bruin gekleurd met een een fijne witte beharing. Daardoor lijkt het alsof de kever met stof bestoven is.
De kever leeft van bladeren, waarbij ze een heester of boom volledig kaal kunnen vreten. De larven van de meikever – engerlingen – zijn eveneens schadelijk. Deze leven van de wortels van planten en grassen en veroorzaken dat grasplantjes en kruidachtigen los komen te liggen en verdrogen.
Meikevers zijn op open met gras begroeide plekken te vinden. In de zomer leggen de kevers hun eitjes op ongeveer 20 cm diepte in de grond, bij voorkeur in een grasveld of gazon.
De natuurlijke vijanden van deze kever zijn enkele soorten sluipvliegen en dolkwespen, deze parasiteren op de larven; ook mollen en vogels eten engerlingen. ’s Avonds als de volwassen kevers rondvliegen, worden ze ook door vleermuizen gevangen en gegeten.

Vindplaats

Remedie

De larven van de meikever, de engerlingen, kunnen bestreden worden met aaltjes (nematoden). Ook is er een trechterval te koop, die de kevers lokt en vangt. Zo wordt voorkomen dat de gevangen meikevers geen eitjes meer leggen.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels eten insecten waaronder de meikever. Af en toe een toompje kippen loslaten op het gras helpt ook.

Verwante onderwerpen