Engerling

Engerlingen zijn de larven van o.a. de rozenkever, mei- en junikever.

Niet verwarren met:
Larven van de gouden tor

Engerling, larve van o.a. de meikever, foto: Fzurell - CC BY-SA 3.0

Engerlingen zijn de larven van o.m. de Johanneskever (ook rozenkever genoemd), meikever en junikever. Deze keversoorten behoren tot de bladsprietkevers (Scarabaeidae) en de larven daarvan hebben hetzelfde kenmerkende uiterlijk: een vorm als de letter ‘C’, rupsachtig en grijswit van kleur. De kevers doen weinig kwaad, het zijn de larven die de graswortels eten waardoor de zode los komt te liggen en verdroogt.

Vindplaats

Remedie

Bestrijden met aaltjes (nematoden) die het speciaal op de larven voorzien hebben. Ook bestaat er een trechterval waarmee kevers met een lokstof worden gevangen.

Preventie

De natuurlijke vijanden zijn enkele soorten sluipvliegen en dolkwespen, deze parasiteren op de larven; ook egels, mollen, muizen en vogels eten engerlingen. De aanplant van wilde peen (Daucus carota) draagt bij aan een gezonde populatie van sluipvliegen en dolkwespen. In de tijd dat deze insecten eitjes leggen in engerlingen hebben ze een grote energiebehoefte. De bloemen van de wilde peen (een van de weinige bloeiende soorten in die periode) bieden precies op het goede moment nectar.
Af en toe een toompje kippen loslaten op het gazon helpt ook.

Related onderwerpen