A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Dikrandtonderzwam

Dikrandtonderzwam heeft een hoefijzervormige golvende hoed en behoort tot de lakzwammen en is een parasiet van levende loofbomen.

herkennen van zwam
Dikrandtonderzwam, foto: Pethan - CC BY-SA 3.0

Dikrandtonderzwam (Ganoderma australe). Deze schimmel heeft een hoefijzervormige golvende hoed en behoort tot de lakzwammen (Ganoderma). Deze zwam komt vooral in het westen en zuiden van Europa voor en in sommige delen van Azië en Noord-Amerika. De dikrandtonderzwam is een parasiet van levende loofbomen, hoewel de zwam ook wel eens op een naaldboom aangetroffen.
De dikrandtonderzwam is op de stammen van loofbomen te vinden. De sporen van de dikrandtonderzwam infecteren de boom via wondjes van een boom. De zwam groeit op afgestorven delen van de boom, waar het witrot veroorzaakt. De aantasting verzwakt de boom, waardoor deze kwetsbaar is voor takbreuk. Uiteindelijk sterft de boom door verzwakking.
De bruine vruchtlichamen hebben een witte rand en de onderzijde met de poriënlaag is vaalwit. Soms groeien de zwammen dakpansgewijs boven elkaar. De bovenkant van de zwam en de omgeving is vaak met roodbruine sporen bestoven.
De dikrandtonderzwam is niet eetbaar.

Vindplaats

Remedie

Bestrijden is niet mogelijk.

Preventie

Niet van toepassing.

Verwante onderwerpen