A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Berkenweerschijnzwam

De berkenweerschijnzwam is een parasiet die op verzwakte en beschadigde berken groeit in de koude streken van Siberië, het noorden van Europa en de noordelijke streken in de Verenigde Staten en Canada.

Ook bekend als:
Chaga (medicinale paddenstoel)

herkennen berkenweerschijnzwam
Berkenweerschijnzwam op berk, foto: Tocekas - CC BY-SA 3.0

Berkenweerschijnzwam (Inonotus obliquus of Fuscoporia obliqua) behoort tot de schimmelfamilie Hymenochaetaceae.
De berkenweerschijnzwam is een parasiet die op verzwakte en beschadigde berken groeit in de koude streken van Siberië, het noorden van Europa en de noordelijke streken van de Verenigde Staten en Canada. In Nederland en België is de zwam zeldzaam.
Beschadigde en oude berken vormen de voedingsbodem voor de sporen. De berkenweerschijnzwam is een langzame groeier en is het hele jaar door te zien.
Het zichtbare deel van de zwam bestaat uit een kluwen van verdichte myceliumdraden. Dit zichtbare deel heeft het meeste weg van een kurkachtige plak van 10 tot 15 cm dikte. De vorm is onregelmatig en varieert van 4 tot 40 cm in diameter. Het oppervlak is hard en gebarsten.
Aan de berkenweerschijnzwam worden antioxidante en antivirale eigenschappen toegeschreven en daarom wordt de zwam als medicinale paddenstoel aangeboden.
De berkenweerschijnzwam veroorzaakt op den duur stamrot waardoor de aangetaste boom gevoelig wordt voor stambreuk. Uiteindelijk zal de aangetaste berk sterven.

Vindplaats

Remedie

Na aantasting is herstel niet meer mogelijk.

Preventie

Niet van toepassing.