A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Afstervingsziekte

Afstervingsziekte (Calophoma clematidina). Deze schimmel tast Clematissoorten aan.

Ook bekend als:
Phoma clematidina
Ascochyta clematidina

herkennen schimmelziekte Clematis
Blad en stengels verwelken plotseling, foto: Marilou Vincent

Afstervingsziekte (Calophoma clematidina). Deze schimmel tast Clematissoorten aan. Op de bladeren verschijnen vlekken, gevolgd door verwelking van de stengels. De stengel verslapt aan de top en sterft af. Pas aangetaste stengels kleuren zwart. Soms groeien tijdens de aantasting vanuit de grond toch nog gezonde scheuten.
Calophoma clematidina overleeft op dood plantaardig materiaal in de grond. Opspattend (regen)water kan schimmelsporen overdragen op blad en stengel waardoor besmetting optreedt.
Eenmaal besmet breidt de infectie zich snel uit en veroorzaakt het plotselinge verwelken en afsterven van de scheuten. Het wortelsysteem wordt vaak niet aangetast, zodat jonge scheuten van onder de grond nog weer kunnen uitgroeien. Calophoma clematidina doodt de plant niet; deze sterven meestal door uitputting.
Verwelken en afsterven van scheuten en stengels kunnen ook veroorzaakt worden door aantasting van de wortels door echte honingzwam (Armillaria mellea) en/of Phytophthora wortelrot.

Vindplaats

Remedie

Knip aangetaste stengels tot op de grond af en hoop dat de Clematis vanuit de grond opnieuw uitloopt. Vernietig de aangetaste bladeren en stengels om herbesmetting te voorkomen. Ontsmet het gereedschap.

Preventie

Plant de Clematis op een niet te natte of te droge grond en niet in de volle zon. Verzwakte planten zijn vatbaar voor schimmelinfecties, zoals Calophoma clematidina.