A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Xylella

Xylella (Olijfbomenpest) wordt veroorzaakt door een bacterie.

Ook bekend als:
Olijfbomenpest
Olijfbomenziekte
Ziekte van Pierce (druif) – niet in Europa

herkennen Xylella op sinaasappelboompje
Xylella op sinaasappelboompje, foto: Alexander Purcell - CC BY 3.0

Xylella wordt veroorzaakt door de bacterie Xylella fastidiosa. De ziekte kwam aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten voor maar is sinds 2013 ook in Europa aangetroffen. Inmiddels zijn er al miljoenen bomen (met name in Italië) aangetast. De ziekte verstoort de wateropname, waardoor de bomen langzaam verdrogen (met alle bijbehorende verschijnselen: groei stopt, vergeling blad) en uiteindelijk sterven. De ziekte is voor planten erg besmettelijk. De schuimcicade (Philaenus spumarius) en andere insecten dragen de ziekte over.
Akkeronkruiden als brandnetel en wolfsmelk zijn waardplanten van Xylella. Andere waardplanten zijn: druif, vleugeltjesbloem (Polygala myrtifolia), hebe, lavendel, rozemarijn en maagdenpalm.
Er zijn geen chemische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar tegen Xylella. Biologische bestrijding van de bacterie of de drager ervan biedt op termijn mogelijkheden.
Er wordt aan veredelingsprogramma’s gewerkt om druif en citrus resistent te maken.

Remedie

Er is geen behandeling tegen Xylella. Rooien van aangetaste bomen en alle andere in de wijde omgeving moet verdere besmetting voorkomen.

Preventie

Met satellietbeelden zijn besmette bomen op te sporen nog voor ze zichtbare tekenen van besmetting geven, waarna ze gerooid worden. En door in de wijde omgeving alle olijfbomen en ander bevattelijke planten (o.a. druif, perzik, amandel, eik) te rooien worden bufferzones gecreëerd.