A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Wollige slawortelluis

Wollige slawortelluis behoort tot de wortelluizen, kleine grijze luizen die op de wortels van planten leven.

Ook bekend als:
Wollige wortelluis

Wollige slawortelluisgal op zwarte populier, foto: Jean Claude - CC BY-SA 4.0

Wollige slawortelluis (Pemphigus bursarius) behoort tot de wortelluizen, kleine grijze luizen van ongeveer 2,5 mm. Deze luizen leven ondergronds op de wortels van planten. Ze vormen een witte, draderige massa op de wortels; een voedingsbodem voor schimmels. De wortelluizen veroorzaken groeischade en kunnen ziektes overbrengen.
De luizen overwinteren als ei in de ruwe bast van de Italiaanse en zwarte populier. Na de winter verhuizen de uitgekomen levendbarende luizen naar de bladeren waar ze op het blad een gal laten ontstaan. In de gal worden honderd tot tweehonderd gevleugelde luizen geboren. In het voorjaar vliegen deze luizen vervolgens naar de waardplanten (schermbloemigen: andijvie, sla, witlof, wortels, gekroesde melkdistel, akkerkool) waar ze in de loop van de zomer naar de wortels verhuizen.

Vindplaats

Remedie

Aangetaste planten afvoeren. Wortelluizen zijn moeilijk te bestrijden: ze houden zich graag ondergronds schuil. Als de luizen verhuisd zijn van de populieren naar de zomerwaardplanten en nog niet zijn afgedaald naar de wortels, dan is er gelegenheid tot bestrijding met pyrethrum, zeepspiritus, zeepsop, rabarbergier of brandnetelgier.

Preventie

Schep een omgeving waar de natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes, oorwurmen, sluipwespen en gaasvliegen) zich thuis voelen. Ruim achtergebleven plantresten goed op, in de milde winters kunnen wortelluizen hierin overwinteren.