Paardenkastanjemineermot

De paardenkastanjemineermot is een vlinder van de mineermotten-familie en leeft uitsluitend op de witte paardenkastanje.

Ook bekend als:
Kastanjemineermot

herkennen paardenkastanjemineermot
Paardenkastanjemineermot, foto: Bj. schoenmakers - CC Public Domain
herkennen rupsje van de paardenkastanjemineermot
Larve (rupsje) van de paardenkastanjemineermot, foto: Beentree - CC BY-SA 3.0

Paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella) is een vlinder van de mineermotten-familie en leeft uitsluitend op de witte paardenkastanje.
De vlinder is ongeveer vijf mm groot, komt uit China en is in 1985 voor het eerst in Europa (Macedonië) waargenomen. Inmiddels is de vlinder over heel Europa verspreid; in 1998 werd ze pas in Nederland gesignaleerd, een jaar later ook in België.
De wat gelige larve (rupsje) is een paar mm groot en eet het bladmoes van de bladeren, waardoor bruine vlekken ontstaan en het blad afsterft. De vlinder verdraagt strenge vorst en kent weinig natuurlijke vijanden in Europa. Mezen eten de larven, maar kunnen grootschalige schade (kale boom) door een plaag niet voorkomen.

Vindplaats

Remedie

Aangetast blad verwijderen.

Preventie

Zorg voor een meesvriendelijke omgeving: kool- en pimpelmezen eten de larven van de paardenkastanjemineermot.
Wind een vangband om de stam van de paardenkastanje: deze vormt een natuurlijke barrière om tegen de stam opkruipende vrouwtjes van o.a. de paardenkastanjemineermot tegen te houden.
Hang een feromoonval op in de paardenkastanje. Deze val vangt de mannetjes van de paarden-kastanjemineermot. Daardoor worden er minder vrouwtjes bevrucht zodat er ook minder schadelijke larven (rupsjes) ontstaan.