Klimop

Klimop, groenblijvende, winterharde kruipende en klimmende planten.

Ook bekend als:
Hedera

herkennen klimop (hedera)
Hedera, foto: Uwe H. Friese - CC BY-SA 3.0
  • Klimop, blad en bessen zijn giftig voor mensen, katten, honden en paarden. Niet voor vogels.

Klimop(Hedera) Groenblijvende, winterharde, kruipende en klimmende planten. Komt van nature voor in landen in de gematigde zone. Afhankelijk van de ondergrond (rotsen, bomen) kan klimop ruim vijfentwintig meter hoog klimmen. Jonge scheuten hebben hechtwortels, de volwassen takken zijn zelfdragend. Jonge en klimmende loten hebben gelobde bladeren en de volwassen bloemdragende takken rond blad. Klimop bloeit in de herfst met bloemschermen van kleine bloempjes. Deze zijn rijk aan nectar en een voedselbron voor insecten (bijen). De zwarte vruchtjes verschijnen aan het eind van de winter en worden door vo gegeten. De besjes zijn giftig voor mensen.
Klimop tegen een muur beschermt de muur tegen vorst- en regenschade. Gemetselde muren met stevig voegwerk worden niet door klimop aangetast. In muren met los voegwerk en losse stenen kunnen de scheuten in de muur dringen en deze door de groei van de scheuten beschadigen.

Plaaginsect

herkennen taxuskever op klimop
Jonge Lapsnuitkevers op klimop, foto: Matthijs Klippel

herkennen vraatschade lapsnuitkever
Halfronde gaten aan de bladranden van een tamme kastanje, foto: PlantEnPlagen

Blad wordt weggevreten door zwarte kevers, halfronde gaten aan de bladranden: lapsnuitkever (taxuskever).

Er ontstaan rode, gele of bruine vlekken op de bladeren; het blad sterft uiteindelijk af. De plant raakt misvormd en blijft achter in de groei: oleanderschildluis (Aspodiotus nerii).

Schimmels & ziektes

Op het blad verschijnen bruine vlekken met vergelende randen. Op de vlekken zitten kleine zwarte stipjes. Deze bladvlekken worden veroorzaakt door de schimmel Boeremia hedericola.

Gele, verdroogde plekken op het blad, de nerven worden zwart, gevolgd door stengelrot: bacteriebrand (Xanthomonas campestris pv. hederae).

Stengels verkleuren, gevolgd door massale bladval, klimop wordt kaal: de schimmel Colletotrichum trichellum.

Overig

Klimop in bomen beschadigen de boom in het algemeen niet; wel is er enige concurrentie bij het aanbod van water en voedsel. Een boom met een volgroeide klimop is gevoeliger voor stormschade.