A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Hydrangea-dopluis

Hydrangea-dopluis behoren tot de wollige dopluizen. Jonge hydrangea-dopluizen zijn onopvallend, lichtbruin en vrij plat.

Ook bekend als:
Hortensia-dopluis
Verwant aan:
Koningsdopluis (Pulvinaria regalis)

Herkennen hydrangea-dopluis
Eierzakken van de hydrangea-dopluis aan de onderkant van hortensiablad, foto: www.entocare.nl

Hydrangea-dopluis (Pulvinaria hydrangeae), behorend tot de wollige dopluizen (Coccomorpha). Jonge hydrangea-dopluizen zijn onopvallend, lichtbruin en vrij plat. Eind juni, begin juli verschijnen de witte eierzakken aan de onderkant van de bladeren. De hydrangea-dopluis kent slechts één generatie per jaar. Een enkele dopluis kan zo’n duizend luizen produceren. Jonge luizen zitten zijn op de bladeren, bladstelen en takken te vinden. Volwassen dopluizen zitten aan de onderkant van het blad.
Lieveheersbeestjes en sluipwespen behoren tot de natuurlijke vijanden van de Hydrangea-dopluis.

Vindplaats

Remedie

De schade door de hydrangea-dopluis is beperkt, deze is vooral cosmetisch. Als het er echt veel zijn en veel honingdauw wordt geproduceerd kan schimmelvorming op de zoete substantie ontstaan (roetdauw).
Met een harde waterstraal de eierzakken verwijderen.
Ook zijn de natuurlijke vijanden – de larven van het vierstippelig lieveheersbeestje (Exochomus quadripustulatis) en sluipwespen (Coccophagus semicircularis) – in de handel verkrijgbaar. Bestrijden van de hydrangea-dopluis met de larven van het lieveheersbeestjes en sluipwespen luistert nauw wat het tijdstip betreft. De larven van het lieveheersbeestje kunnen het beste worden uitgezet als de eierzakken op de bladeren zitten. Eind juli, begin augustus is de periode om sluipwespen in te zetten omdat de dopluizen dan nog op de bladeren zitten.

Preventie

Niet van toepassing.

Verwante onderwerpen