A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Gele drakenziekte

Gele drakenziekte is een voor citrusvruchten dodelijke ziekte.

Ook bekend als:
Citrusvergroening

herkennen symptomen gele draken ziekte
Symptomen van gele drakenziekte op citroen, foto: U.S. Department of Agriculture - CC BY-ND 2.0

Gele drakenziekte naar het Chinese Huanglongbing – een letterlijke vertaling – is een voor citrusbomen dodelijke ziekte. De gele drakenziekte wordt veroorzaakt door bacteriën van de Liberibacter-stam. In Azië wordt de gele drakenziekte overgedragen door de Aziatische citrusvruchtbladvlo (Diaphorina citri) en in Afrika door de Afrikaanse citrusbladbladluis (Trioza erytreae). Door besmetting vergelen de bladnerven, waarna de vergeling zich uitbreidt over het hele blad. Bladeren vallen vroegtijdig, twijgen sterven af en wortels gaan rotten. De boom verzwakt en sterft uiteindelijk.
De vruchten van de geïnfecteerde bomen blijven klein, zijn onregelmatig van vorm en hebben een dikke schil, die vanaf de tak groen blijft. De vruchten zijn bitter van smaak.
De gele drakenziekte komt voor in de tropische en subtropische streken, met name Azië en Afrika. Ook in Amerika komt de ziekte voor. In Australië en in de subtropische streken rond de Middellandse Zee komt de ziekte niet voor.
De economische schade door de gele drakenziekte is groot.

Vindplaats

  • Citroen-, mandarijn-, sinaasappel- en pomelo-bomen (Citrus)

Remedie

Na besmetting is herstel niet meer mogelijk. Er wordt onderzoek gedaan naar een geschikt antibioticum.

Preventie

Er zijn geen preventieve maatregelen bekend. Onderzocht wordt of genetische gemanipuleerde rassen een oplossing kunnen bieden.