Echte meeldauw

Echte meeldauw, schimmels uit de grote stam zakjeszwammen. Veroorzaakt poederachtige vlekken.

Ook bekend als:
Witziekte

Echte meeldauw op komkommer, foto: Rasbak - CC BY-SA 3.0

Echte meeldauw – aantastingen veroorzaakt door schimmels uit de zakjeszwammenfamilie (Ascomyceten-stam): van paddenstoelen, penicilline tot gist. Veroorzaakt poederachtige vlekken, later wordt de hele plant bedekt.
Ascomycota phylum veroorzaakt echte meeldauw op appelbomen.
Een variant is zonnebloemmeeldauw (Sphaerotheca fusca) dat bij droog zomerweer en temperaturen boven 20°C komkommer, courgette en andijvie kan aantasten.
De variant (Sphaerotheca pannosa) tast rozen aan.Voor de ‘echte meeldauw’ op eiken is de schimmel Mycrosphaera alphitoides verantwoordelijk, ook behorend tot Ascomyceten-stam.
Andere leden van de Ascomyceten-stam veroorzaken echte schimmel op esdoorns.
Echte meeldauw groeit met name bij temperaturen tussen 20℃ en 30℃ met daarbij vochtige lucht, zoals dauw.
Het meeldauwlieveheersbeestje (Halyzia sedecimguttata) voedt zich met de vruchtlichamen van echte meeldauw. Dit bijzondere lieveheersbeestje is inheems in België en Nederland. Ze worden op essen en esdoorns in bossen gevonden.
Schimmels van de groep Erysiphales – een orde ook behorend tot de zakjeszwammen (ascomyceten) – veroorzaakt een vorm van de echte meeldauw. De schimmel Erysiphe polygoni veroorzaakt echte meeldauw bij bieten. De door deze schimmel veroorzaakte aantasting wordt ook wel Duizendknoopmeeldauw genoemd.

Remedie

Knip aangetaste plantdelen weg.

Preventie

Voorkom door meeldauwresistente rassen te zaaien. Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten en geef ruim water bij droogte.