A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Peterselie

Peterselie is een tweejarig, winterhard kruid. Omdat peterselie in het tweede jaar bloeit en daarom minder van smaak is, wordt peterselie als een eenjarig kruid gekweekt.

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.

Krulpeterselie, foto: Tharish - CC BY-SA 3.0
Bladpeterselie, foto Andrikkos - CC Public Domain

Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarig, winterhard kruid. Omdat peterselie in het tweede jaar bloeit en daarom minder van smaak is, wordt peterselie als een eenjarig kruid gekweekt. Zaai vanaf half februari in potten onder glas of vanaf begin maart in de volle grond op de definitieve plek, in de halfschaduw. Peterselie houdt niet van de volle zon, dan wordt het blad slap en geel.
Er is krul- en bladpeterselie. Bladpeterselie heeft een sterkere smaak dan de krulpeterselie. Van peterselie kan voortdurend worden geoogst; het blad groeit steeds weer aan.
Plant in september een paar plantjes in een pot en zet deze in de (koude) kas of buiten bij de keukendeur, dan heb je ook in de winter nog verse peterselie.

Plaaginsect

Doorboorde wortels, gangen en roestkleurige strepen op de wortel: wortelvlieg (Chamaepsila rosae).

Gedrongen bladgroei, gedraaide en verdikte stengels: stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci).

Schimmels & ziektes

Peterselie is niet erg gevoelig voor schimmels en ziektes.

Overig

Peterselie houdt van koel weer. Zet de plantjes in pot daarom in warme zomermaanden in de schaduw en houd de grond vochtig. Zo wordt ook voorkomen dat de peterselie te vroeg in bloei schiet. Knip eventuele bloeistengels weg. Daardoor maakt de plant meer blad aan.